11830325484_9150bb38c1_o

Kies de juiste spaarlamp

Dat spaarlampen 80% minder stroom verbruiken dan gloeilampen weten de meeste mensen inmiddels wel.

Toch is niet iedereen even blij met de spaarlamp. De meeste bezwaren die ik hoor betreffen de aanschafprijs, lichtsterkte, opstarttijd, lichtkleur en dimbaarheid.

Al die icoontjes op de verpakking maken het er ook niet makkelijker op. Hoe kies je nou de juiste spaarlamp?

Aanschafprijs

Het klopt dat spaarlampen flink duurder in aanschaf zijn dan de oude gloeilampen. Maar daar krijg je dan een lamp voor die het 8  jaar blijft doen.

Da’s mooi, in vergelijking met de korte levensduur – 1 jaar – van een gloeilamp.

Dan ben je toch al snel goedkoper uit met zo’n dure spaarlamp.

Daarnaast bespaart de spaarlamp je 100 euro aan stroom!

Wat??

Voorbeeld van deze Philips Turbo Energy SaverIMG_2413[1]

Deze 12 Watt lamp heeft een levensduur van 8000 uur of 8 jaar.

Hij geeft evenveel licht als een gloeilamp van 65 Watt.

 

 

De 12 Watt spaarlamp verbruikt in 8 jr:

12 Watt x 8000 uur = 96 kWh   =                €   22,08

De 65 Watt gloeilamp verbruikt in 8 jr:

65 Watt x 8000 uur = 520kWh   =              € 119,60

Dan moet je voor de gloeilamp nog wel zeven keer naar de winkel lopen voor een nieuwe.

Niet doen dus!

Lichtsterkte

Lichtsterkte wordt tegenwoordig aangegeven in Lumen en dat is even wennen. Het duurde lang voordat alle verpakkingen de Lumen ook aangaven.  Ik heb een paar jaar nauwelijks kunnen lezen in de woonkamer omdat ik geen goede lamp had weten te bemachtigen.

De meeste verpakkingen vermelden nu het aantal Lumen wel. Maar hoeveel Lumen moet je hebben?

Daar is een nieuw icoontje voor bedacht.

Philips-MyAmbiance-MasterLed-Watt

De lichtsterkte van de spaarlamp van 12 Watt is gelijk aan die van een 60 Watt gloeilamp.

Nu weet je dan eindelijk wat je koopt.

 

Opstarttijd

Heb je ook al eens in het duister zitten plassen? De WC is typisch een plek waar je snel licht wilt hebben, wanneer nodig. De opstarttijd van spaarlampen is dan vaak te lang. Op sommige verpakkingen wordt “opwarmtijd” vermeldt. Dit is het aantal seconden dat het duurt tot 60% van de lichtsterkte geleverd wordt. Dat is bij spaarlampen al snel een halve of hele minuut.

Een halogeen of ledlamp is hier dan beter op zn plaats.

Lichtkleur

Ik hoor veel klachten over het sfeer van een spaarlamp.

De tijd dat spaarlampen alleen maar koud licht gaven is echt wel voorbij. Ze zijn in vele kleuren te krijgen. De lichtkleur wordt officieel aangegeven in Kelvin (K). Sommige producenten zetten ook een schaalverdeling op de verpakking of een kleuromschrijving. Helaas zie ik nog te veel verpakking zonder enige kleuraanduiding.

Voor de aanduiding in Kelvin moet je dit even weten.

Kleurtemperatuur

2700   K          Extra warmwit
3000   K          Warmwit
4000   K          Neutraalwit
5000   K          Koelwit

Dimbaarheid

De meeste spaarlampen zijn niet geschikt voor een dimmer. Maar er zijn uitzonderingen.

dimbaar

 

Deze icoontjes geven aan of de lamp wel

of niet dimbaar is.

 

Alle halogeenlampen zijn geschikt voor een dimmer.

Ik ben zelf geen fan van dimbare lampen. Ik zet ze altijd op vol vermogen aan. Als je dat te veel licht vindt, draai dan een minder felle lamp in de fitting. Wist je dat dimmers ook sluipstroom verbruiken als ze “uit” staan?

3423747804_75bf5af968_o

Tocht

Het is half november. Een frisse zonnige dag. Buiten is het 10 graden, binnen 18.5 graad. Ik zit voor een zonnig raam te schrijven.

Ik krijg koude voeten!

Dat kan volgens mij maar één ding betekenen: tocht.

Dat wil ik wel eens checken.

Wij wonen in huis uit 1900, wat rond 2006 afgebroken en herbouwd is, met behoud van voorgevel. Ik hoef dus niet lang na te denken over waar de toch vandaan komt.

De voorgevel. En om precies te zijn de voordeur.

Op het eerste gezicht zie ik zo al dat de brievenbus behoorlijk kiert. Ik zie de buitenlucht er gewoon doorheen!

IMG_0844[1]

Bij nadere inspectie zie ik ook op de vloer twee plekken waar de buitenlucht te zien is.

IMG_0845[1]

Een vorige bewoner heeft wel een harige tochtstrip aangebracht, maar die is helaas niet groot genoeg.

Ik voel de koude lucht hier ook goed door de kier naar binnenstromen.

IMG_0846[1]

 

Omdat de voordeur direct in de woonkamer uitkomt, voel ik die kou helemaal bij mijn werkplek.

Werk aan de winkel, dus.

Ik meet de brievenbus, de kieren en de tochtstrip op. Koop voor een prikkie een brievenbustochtstrip – mooi galgjewoord – en voor een paar euros meer een tochtstrip voor de deur. De brievenbus is zo gemonteerd, hoewel ik nog een heel klein beetje licht zie. Ik voel met de hand ervoor veel minder tocht, dan eerst.

Maar de oude tochtstrip van de deur krijgen is een heel ander verhaal. Ik krijg hem met geen mogelijkheid los. Vastgeroest.

IMG_2449[1]

IMG_2427[1]

 

4175194672_cdd1d4e39e_o

Vorst in de lucht: maximaal besparen

 Wist je dat ruim 50% van alle energieverbruik in huishoudens opgaat aan verwarming? Pakweg 80% daarvan verbruiken we in de 40 koudste dagen van het jaar. Dit zijn de dagen om alert te zijn, om maximaal te besparen. Er hangt vorst in de lucht dus even een aantal bespaartips voor deze koude dagen.

-Is de HR-ketel goed onderhouden?

-Heb je tochtstrips geplaatst?

-Doe radiatoren alleen aan in gebruikte ruimtes

-Laat de thermostaat alleen aan wanneer je thuis bent

-Doe gordijnen vroeg dicht

-Doe een trui en pantoffels aan

-Zet de thermostaat laag, een uur voordat je naar bed gaat.

 

Accepteer op de koudste dagen van het jaar dat de winter voelbaar is. Misschien geniet je er zelfs van? De thermostaat één graadje lager bespaart in een gemiddeld huis 80 euro per jaar.

 

8389737477_ccd8f720f9_o

Sluipverbruik van de magnetron

Ik hoor wel eens beweren dat een magnetron meer stroom zou verbruiken in stand-by ik dan aan echt gebruik. Het klopt dat de klok en het licht in de display 24 uur per dag werken en het opwarmen van eten en drinken maar enkele seconden of minuten duurt. Er zullen veel huishoudens zijn waar de magnetron niet eens elke dag gebruikt wordt. Op mijn gevoel zou ik zeggen dat de bewering dus best eens waar zou kunnen zijn. Ik wil het checken.   Aan de slag met de Energiemeter.   Helaas kom ik met de energiemeter meestal in hoeken terecht waar stof, spinnenwebben en muizenkeutels zich verzamelen.   IMG_2378[1]   Ik meet (ondanks alles) de magnetron op.     Gemeten vermogen Stand-by                                                                                            0.6 Watt Op vol vermogen aan                                                                1300 Watt   Ik gebruik de magnetron eigenlijk alleen voor melk opwarmen voor koffie en heel soms voor een maaltijd opwarmen. Ik schat in totaal ongeveer 3 a 4 minuten per dag.   Even het energieverbruik berekenen met de formule

E = P x t

Niet schrikken, energieverbruik = vermogen x aantal uur gebruik     Magnetron verbruikt voor een jaar 24 uur per dag stand-by                                             5,26 kWh      =         € 1,21 3,5 minuut per dag aan op vol vermogen         27,68 kWh   =         € 6,37     3.5 minuten koffiemelk opwarmen verbruikt wel 5 keer zo veel stroom als het stand-by staan.   Weten we dan ook weer.

Zonnig-300x199

Panelenweer

Het is – om met de moeder van Marjan Minnesma te spreken – echt Panelenweer! Dus ga ik met een teiltje het dak op. En ja hoor, vogels hebben op m’n panelen gepoept. Ik sta daar dus niet voor niks met m’n sopje. IMG_2201 Een vlek of een klein beetje schaduw op een paneel schijnt een onevenredig groot opbrengstverlies te veroorzaken. Even wat kennis vergaard: Als één zonnepaneel (of zelfs één zonnecel) in de schaduw ligt, wekt dat zonnepaneel minder zonne-energie op. Alle andere zonnepanelen wekken daardoor ook minder zonne-energie op. Dit komt doordat zonnepanelen in serie worden geschakeld. Het is alsof je met een voet op een tuinslang gaat staan. Dit grafiekje laat dit heel duidelijk zien. Schaduw_zonnepanelen Mooi, mijn 3 zonnepanelen liggen nu weer optimaal energie op te wekken. IMG_2200 Net als de 36 panelen van de buren. IMG_2202 Verschil moet er zijn. Ik meet meteen ook ons platte dak op, om te kijken hoeveel zonnepanelen ik daar nog kan leggen. 2,5 x 7,5 meter + 2,5 x 2,5 meter = 26,25 m2 Dit getal moet ik onthouden als ik 13 november naar de cursus Rekenen met Energie van Wij Krijgen Kipppen ga.

Sluipverbruik

Vandaag onderzoek ik mijn sluipverbruik.

wetenschappelijk-onderzoek-

Volgens Milieu Centraal schijn je in huis gemiddeld 100 euro per jaar aan sluipverbruik te verbruiken. 100 euro vind ik zoveel, ik kan het eigenlijk niet geloven. Waar moet dat dan wegsluipen?

De Televisie? De Computer? De electrische tandenborstel?

 

Dat moet ik checken.

 

Eerst even weten waar we het over hebben, wat is sluipverbruik precies?

 

Volgens Wikipedia is sluipverbruik: Het gebruik van elektriciteit zonder dat men daar voordeel van heeft. Dit kan komen door stand-by staan van een apparaat, of door een transformator of een adapter.

 

Wat zijn dat ook alweer?

IMG_2348[1]  IMG_2347[1]

Adapter                                                   Transformator

 

100 euro dus

 

Aan de slag met de energiemeter, kamer voor kamer, knietjes in het stof, pen en papier, zaklamp erbij, spinnenwebben, muizenkeutels, de hele mikmak.

 

 

IMG_2352[1]

 

Het blijkt best lastig om de apparaten te ontdekken. Soms zie ik een stekker, maar heb geen idee waar die mee verbonden is. Soms zie ik lampen, maar zie niet waar de stekker zit. Of bijvoorbeeld de afwasmachine, die is zo vergroeid met het interieur van de keuken, dat ik hem helemaal over het hoofd zie als apparaat.

 

Ik eindig met een lijst van 34 apparaten en een totaal van 92 euro!

 

Sluipverbruik Watt € per jaar
Moterola ontvanger 7 € 14,10
Thompson router 7 € 14,10
Moterola ontvanger 7 € 14,10
Crosstrainer 3,3 € 6,65
NUON alarm 2,7 € 5,44
KPNstekkerdoos trapkast 2,1 € 4,23
KPNstekkerdoos 2 € 4,03
KPN stekkerdoos boven 1,7 € 3,43
Wekker Anne 1,5 € 3,02
Tefal waterkoker 1,3 € 2,62
TV slaapkamer Mtlogic 1,1 € 2,22
Fohn 0,9 € 1,81
Timer lamp 0,9 € 1,81
2 Auping bedden 0,8 € 1,61
Panasonic Huistelefoon oplader 0,7 € 1,41
Wasmachine 0,7 € 1,41
Stereo 0,6 € 1,21
Magnetron 0,6 € 1,21
Radio Anne 0,6 € 1,21
radio Merel 0,5 € 1,01
Oplader tandenborstel 0,5 € 1,01
Oplader trimmer 0,5 € 1,01
IKEA boekenkast spotjes 0,4 € 0,81
Oplader samsung laptop 0,3 € 0,60
Telefoon hoofdstation 0,3 € 0,60
Keukenradio 0,3 € 0,60
DVD 0,2 € 0,40
HP photosmart 0,2 € 0,40
Massagekussen 0,1 € 0,20
Oplader GSM 0,1 € 0,20
TV 0 € 0,00
Moulinex koffiezetapparaat 0 € 0,00
Droger 0 € 0,00
Broodrooster 0 € 0,00
Totaal 45,9 € 92,48

 

Wat mij opvalt:

-De lengte van de lijst! En dit is maar een klein deel van de apparaten die we gebruiken! Alleen die apparaten die permanent in het stopcontact zitten. Het verbruik is meestal maar klein, maar door het grote aantal apparaten en het grote aantal uren (24 uur per dag, 365 dagen per jaar) is het gebruik bij elkaar opgeteld toch veel: ruim 92 euro.

-De Ikea boekenkastlampjes die we al in geen jaren meer gebruiken. Ze hebben al die jaren in het stopcontact gezeten en bijna 1 euro per jaar aan stroom verbruikt.

-De timer op de lamp in de woonkamer. Die heb ik voor wanneer we lang van huis zijn. Als inbraakpreventie. Ik laat hem altijd in het stopcontact zitten. Die timer verbruikt bijna 2 euro per jaar.

-De grootste sluipverbruikers zijn redelijk nieuw: de ontvangers van digitale televisie (bij ons van KPN) en de router voor WIFI. En hoewel ze nieuw zijn, zijn ze onmisbaar.  Samen goed voor ruim 42 euro.

-Ook de crosstrainer is nieuw. Ruim 6 euro aan sluipverbruik.

-Apparaten die lang op de markt zijn, hebben vaak veel minder verbruik dan ik verwachtte, de elektrische tandenborstel, de televisie (0.0!), de magnetron. Dit zijn apparaten waar je in de winkel vaak kunt kiezen tussen verschillende varianten, waaronder modellen met A+++ label. Ik let daar op bij de aanschaf en dit lijkt te lonen.

Maar toch….

92 euro per jaar.

Elk jaar.

Ik ga een plannetje maken voor het sluipverbruik.

Volgens mij moet minstens de helft te vermijden zijn.

 

Wordt vervolgd…