Sint-Mijter-Sinterklaas

Consuminderen met Sinterklaas

Lastig he, minder kopen rond de feestdagen? Zowel Sinterklaas als Kerstmis zijn beladen met emoties. Veelal rondom geven en ontvangen. Vaak is het leuk om te geven en – als het cadeau goed gekozen is – ook om te ontvangen. Maar wat is goed?

En wat is genoeg?

Ik probeer dit jaar weer maat te houden. Zes keer schoentje zetten in drie Sint-weken en voor elk kind drie cadeaus op pakjesavond.

Dat is voor mij genoeg.

Dat het sinterklaasfeest ook om andere dingen gaat dan alleen de cadeaus is duidelijk. Voor ons is samen het Sinterklaasjournaal kijken een belangrijk onderdeel van de pret. Maar ook zelf pepernoten bakken, surprises maken en de eettafel versieren is een belangrijk onderdeel.

De sinterklaasviering met onze buren is het absolute hoogtepunt. De avond ervoor arriveren al vrienden, die er speciaal voor overkomen uit Duitsland. Het begint bij de openhaard, de buurman met de donkerste stem, leest verhalen voor aan de kleine kinderen, daarna maken we met alle buren een wandeling met fakkels door het bos. Daar lopen we de Sint en Piet tegen het lijf en nodigen hen uit bij ons thuis. Sint brengt pakjes en gedichten mee. Daarna volgt een speciaal voor de sint geschreven toneelstuk. Dit gaat altijd maar zijdelings over sinterklaas, maar over de thema’s geven en nemen, lekker stout zijn, of zoals dit jaar over anders zijn en pesten. Vaak heel grappig, soms ook schokkend.

Deze avonden blijven in ons geheugen gegrift. Wie er mee speelden in welk toneelstuk, en grappige teksten zijn herinneringen die elk jaar weer worden opgehaald. Niemand herinnert zich nog de cadeaus.

Voor wie hoopte bespaartips. De Sint:

 • Houdt vanaf de zomer zorgvuldig wensenlijstjes bij.
 • Stelt aankopen uit tot de feestdagen.
 • Vermijdt impulsaankopen.
 • Koopt ook soms benodigdheden als handschoenen, fietslampjes, wekkers.
 • Stopt veel tijd in de gedichten en surprises.
 • Bezuinigt niet op kwaliteit: pay more, buy less.
 • Maakt zelf cadeaubonnen voor een uitje, klusje of verwennerij.
 • Ruilt boeken, strips en DVD’s met vrienden.
 • Sint weet precies wie van welk snoepgoed smult. Ander snoep koopt hij niet.
 • Vraagt oudere kinderen om hulp.
 • Maakt er een feestje van.

Ouders die geen dringende wensen hebben, slaat Sint een jaartje over.

Marieke Henselmans schreef een heel praktisch en leuk boek over besparen met de feestdagen:  Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak, Van Gennep, € 6,00.

 

2012-11-15_25-christmas-table-decorations-tartan-brides-cafe-2

Gourmetten met de feestdagen

Gourmetten met de feestdagen, voor veel mensen het toppunt van gezelligheid. Ik zie deze week blije mensen met gourmetstellen de winkel uitlopen en denk weer aan de energierekening.
Wat gaat dat verbruiken?
Een korte vergelijking op het internet leert dat goed gourmetten een vermogen van 1200 Watt nodig heeft.

Stel je gourmet eerste kerstdag je buikje rond. Wanneer iedereen klaar is met eten is er altijd wel een oom of neef bereid de restjes op te maken. Met ontzag kijk je toe hoe de pannetje vol vlees gestapeld worden. Na 3 uur op vol vermogen gebakken te hebben trek je de stekker uit het stopcontact. Hoeveel heb je dan verbruikt?

3 uur x 1200 Watt = 3.6 kWh
3.6 kWh x € 0,23 = € 0,83

Dat valt dus wel mee.

Vergelijk het eens met het huis een dagje lekker warm houden in deze koude decembermaand.  Dat verbruikt al gauw zo’n 15 m3 gas. Ik betaal voor een m3 gas aan NUON en de staatskas (in de vorm van belasting) 65 cent.

15m3 x € 0,65 = € 9.75

Dat doet al meer pijn.

Misschien een goede tip voor de feestdagen: Zet de kachel laag en maak een lange wandeling. Bezoek een bejaard familielid in het warme verzorgingstehuis, werk in de tuin en stook een fikkie van het afvalhout. Kruip pas laat op dag weer bij de kachel.

acb7cdd60c36b21de6831357c966308c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En geniet – zo je wilt – van het gourmetten.

Fijne dagen.