Enkel-isolerend-glas

Hoeveel bespaart dubbelglas?

Het is januari en het begint nu echt winters te aan te voelen. Vandaag groet men elkaar met: “Koud he?” Dit zijn uitdagende tijden voor wie op de energierekening wil letten.

Een vriend van me heeft enkel glas in zijn huis. Hij vindt zijn energierekening niet hoog. Maar vroeg zich toch af hoeveel stookkosten hij zou besparen als hij dubbelglas zou laten plaatsen.

De mogelijke besparing hangt van een flink aantal factoren af. Ik zal hier de belangrijkste noemen.

Ten eerste het glasoppervlak, door een klein raampje verliest u natuurlijk minder warmte dan door grote ramen.

Daarnaast is het soort glas van invloed. Er zijn veel soorten isolerend glas, naast dubbelglas is er HR, HR+, HR++ en triple glas. En dan zijn er nog voorzetramen en gecoat glas. Hoe duurder het glas, hoe beter het isoleert en – logisch – hoe hoger de besparing.

En ook uw stookgedrag, hoe langer en warmer en u stookt, hoe hoger uw gasverbruik en hoe hoger de besparingen door isolerend glas zullen uitvallen.

En als laatste uw stookkosten, Een HR-ketel stookt zuiniger dan een  oude CV ketel en ook de gasprijzen kunnen behoorlijk variëren.

Laten we er vanuit gaan dat de woon- eetkamer (met open keuken ) 10 m2 isolerend glas krijgt, mijn vriend een HR-combiketel heeft en gemiddeld (dag en nacht) op 18 graden stookt en 65 cent per m3 gas betaald.

Deze tabel geeft een indicatie van de besparing op gas(kosten) voor de woonkamer, per m2 glas en ten opzichte van enkel glas.

Soort glas (U-waarde) Gasbesparing / m2 glas Kostenbesparing / m2 glas
Enkel glas (5,8) - -
Voorzetraam zonder coating (2,7) 13 m3 € 9
Dubbel glas (2,7) 13 m3 € 9
Voorzetraam met coating (1,8) 16 m3 € 11
HR (1,7 – 2,0) 16 m3 € 11
HR+ (1,3 – 1,6) 21 m3 € 14
HR++ (Max. 1,2) 23 m3 € 15
Triple glas (0,5 – 0,9) 25 m3 € 16

Bron: milieucentraal.nl

Tussen haakjes staat de U-waarde, dit is de isolatiewaarde van glas. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2 K oftewel de hoeveelheid warmte (Watt) die door een vierkante meter (m2) glas verloren gaat bij een temperatuursverschil van 1 graad Kelvin (K) tussen binnen- en buitenkant van het glas.

Uit deze tabel blijkt dat mijn vriend met HR++ glas een gemiddelde besparing van 230 m3 gas en €150 per jaar kan realiseren.

 

 

 

211255t658m440h0

Overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier vinden veel mensen eng. Of niet nodig. Of niet slim. Speelt  argwaan een rol of loyaliteit, misschien gemakzucht? Nou ja, eigenlijk weet ik niet precies waarom er niet vaker overgestapt wordt.

Maar er wordt weinig overgestapt, zodat de Autoriteit Consument & Markt er zelfs een campagne wijdde:“Niets doen kost je poen”.

De achterliggende gedachte is, wanneer consumenten kritischer worden, gaan leveranciers meer hun best doen. En inderdaad blijkt dat de energieprijzen voor overstappers beduidend lager te liggen dan voor “slapende klanten”. Gemiddeld € 488 lager, op een bedrag van gemiddeld € 2.000 per jaar.

Ik heb de afgelopen maanden een inloopspreekuur gehouden voor mensen die wilden besparen door over te stappen. Ik heb daarbij ervaren dat echt iedereen goedkoper uit is door overstappen. Soms tientjes, maar vaak honderden euro’s per jaar. Ook groene stroom kunt u voordelig kiezen.

Mocht u weerhouden worden door argwaan: de consumentenbond heeft een energievergelijker op de website geplaatst, die gegarandeerd onpartijdig advies geeft.  Alles wat je hoeft in te voeren is uw verbruik van het afgelopen jaar. Dat u vindt u op uw jaarafrekening. Voor stroom is dat het verbruik in kWh en voor gas het verbruik in m3.

Mocht u van het loyale soort zijn, zoals ikzelf. Loyaal kunt u beter aan vrienden en geliefden zijn. In energieland loont het namelijk niet. Energieleveranciers zijn blijer met nieuwe klanten dan oude klanten. Dit uit zich in de prijs en de korting.

En dan de gemakzuchtigen onder ons, die lezen dit stukje inmiddels niet meer. Jammer, want overstappen is echt in een wip en een zucht geregeld door te klikken op bestel. Je krijgt het nieuwe goedkopere contract thuis gestuurd, waarna je nog 14 dagen hebt om je te bedenken. Je nieuwe leverancier zegt voor je op bij de oude.

7 slimme overstaptips voor de doorlezer:
-kies altijd een vast tarief (geen variabel)
-kies een eenjarig contract (niet meerjarig)
-print de detailpagina van je gekozen aanbod
-vergelijk de details met het toegezonden contract
-vergelijk de details met de eerste nota
-elk jaar overstappen loont!
-noteer de overstapdag in je agenda van volgend jaar

Blijf ook op uw verbruik letten door minder lampen aan, verwarming lager, en korter douchen.

Gelukkig nieuwjaar!

acb7cdd60c36b21de6831357c966308c